lördag 2 maj 2009

Vart tar tiden vägen?

Knappt har man hunnit tänka på vad man skulle göra på valborg innan den är förbi. Blev en trevlig grillkväll med ett gäng från ettan och kanske blev det ett glas vin för mycket...eller tre...
Istället för att göra något vettigt en lördags som denna, förutom att vara ute och springa en timme, så hade jag tänkt göra något som jag lovade göra för länge sedan, nämligen dela med mig av receptet på kanske världens godaste morotskaka. Ber om ursäkt att det skulle ta nästan ett år att få tummen ur men jag är bara slö, så är det ;)


Emelie's Morotskaka

Du behöver
Kaka:
6 ägg
6 dl vetemjöl
6 dl strösocker
3 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
3 tsk kanel
3 dl matolja
9 dl rivna morötter
Glassyr:
200 g philadelphiaost
200 g smör
7 dl florsocker
4 tsk vanilsocker

Gör så här:
Sätta ugnen på 150 grader och börja sedan med kakan genom att vispa ägg och strösocker poröst.
I en annan bunke blandar du mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och vaniljsocker. Rör sedan ner det i äggblandningen och tillsätt de rivna morötterna och olja. Blanda om ordentligt, gärna med elvisp.
Lägg ett bakplåtspapper i en ordentligt stor långpanna,häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Kontrollera alltid med en sticka att kakan är torr eftersom tiden kan variera ganska mycket beroende på långpannans storlek.
När kakan är klar stjälper du upp den på en ny plåt genom att lossa kakan från alla kanter med en kniv, lägger plåten ovanpå långpannan och vänder allt upp och ner. Tag bort lånpannan och drag försiktigt bort bakplåtspappert. Låt kakan svalna något innan du gör glassyren men tag fram smöret i tid så det hinner bli lite varmare och mer lättarbetat.
När kakan har svalnat vispar du samman philadelphiaost, smör, vanilsocker och florsocker till en slät glasyr, använd gärna en matberedare eller elvisp. Bred glassyren jämnt över kakan och skär upp i lagomt stora bitar, dvs stora bitar att frossa i, mums! Lycka till!

2 kommentarer:

Therese sa...

Jo, och hon gör skäl för smeknamnet... ;) Hmm, undrar när man ska ta sig tid att prova morotskakan då :9

Kstin sa...

ett tips till kakan:
tillsätt kardemumma och nejlika.
Då blir den superkryddig och supergod!!