Nä, men vad jag ville komma till var egentligen det att jag haft det rätt tungt med pluggandet inför sista tentan. De sista dagarnas kost bestod i stort sett enbart av mackor från Subway, Frank's energidryck och kaffe. Inte en kost jag skulle rekommendera till någon men man gjorde allt för att få ork att plugga och spara energi på att slippa laga mat. Jag fick i alla fall möjligheten att sitta ute på en bänk i solen i det härliga vädret och njuta av min fina mat. Tyvärr så var det inte särskilt roligt att behöva sitta inne hela dagarna och plugga när det blev sådant toppenväder ute och inte blev det bättre av att man från bibblan har en fin utsikt över älvsbrinken och såg alla människor som låg och gassade sig i solen eller som åkte gummiflotte ner efter älven...
Dagen efter följdes upp av ett besök ut till min mosters stuga ute i Vikfors, en plats som jag hoppas kunna besöka ett par gånger under denna sommar, vilket kanske är det närmaste jag kommer till en riktig semester i sommar. Underbart läge och en stor brygga som man kan sitta och meta från. Blir typ inte mycket bättre än det :)
Vad gäller mat och receptfronten har jag gett en restaurangfavorit ett nytt försök hemma i mitt egna lilla kök, nämligen att göra egen Pekingsoppa. Låter kanske inte så komplicerat men det är fasen riktigt svårt att få den där autentiska smaken som den har på restaurang. Så här har vi det senast testade receptet för:
Pekingsoppa
Du behöver:
150 g magert fläskkött eller kycklingfilé i bitar
100 g skalade räkor
220 g bambuskott
220 g champinjoner, skivade färska eller på burk
1/2 dl djupfrysta gröna ärtor
1 ägg
1 liter vatten
2 msk vinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt
1/2 -1 dl thai sweet chilisås
2 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
Potatismjöl
Gör så här:
Strimla köttet.
Koka upp vattnet och lägg i köttet.
Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg.
Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört.
Blanda ner räkor och uppvispat ägg.
Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.
När jag testade det här receptet så valde jag att inte ha med ärtorna, inte särskilt mycket ärtor i och jag tycker verkligen inte om dem. Sedan så var jag så himla stressad när jag skulle göra soppan så jag lyckade klanta till även detta enkla recept genom att koka köttet (kyckling i mitt fall) alldeles för länge, vilket jag antar är orsaken till att jag inte fick en särskilt klar soppa när den kokats ihop ordentligt med övriga ingredienser.
Det kanske viktigaste är dock smaken och den var faktiskt inte helt dum, klart närmaste jag kommit den köpa soppans smak. Funderar dock på om man ska prova göra den igen någon gång och test med att modifiera lite. Skulle vilja ha i lite tofu som ändå brukar vara standard att ha i och kanske minska på mängden svamp och bambuskott som var i och till även prova ha i lite soya.
Fler recept och sådant kommer nog att dyka upp med tiden samt att det börjar vara dags att förbereda för sommarens vinproduktion.
3 kommentarer:
Shit vilken glass! Ah, ser fram emot alla recept ;)
Jag har då uppskattat promenaderna minst lika mycket :)
Kanske jag skulle passa på att ta mig en sån där glass när jag hälsar på v.31 och 35 =)
Skicka en kommentar