Till att börja med så har min hyresvärd (eller snarare hon som är anställd av honom eftersom han verkar vara helt inkompetent) har hittat en kille som vill ha lägenheten. Kan rent av vara av med den i början av juli om jag bara fått den besiktigad och godkänd tills dess, vilket verkligen kan behövas för ju mindre av julis hyra jag måste betala desto bättre. Som för många redan är känt så är man som student inte direkt rik under juni-juli månad. Tänker man efter så är det rent sagt ganska tragiskt att under de sommarmånader som man behöver vila som bäst, det är varmast och sommaren är som skönast, så är det samtidigt den fattigaste perioden av året.
Nåja, vilket som så längtar jag redan dit men det är dock en tenta kvar att göra och självfallet är studiemotivationen så låg som den bara kan bli nu två och en halv vecka före sommarlov. Året har rent sagt gått sjukt fort....bara fyra år kvar nu :)
Apropå det där med sommar och vad allt det innebär så är det en tid för mig då man vill påbörja alla möjliga konstiga projekt och testa på saker. I samband med vad som nämnts tidigare brukar det dock inte bli särskilt mycket som går att genomföra...
Men en sak har jag ändå provat på och det är att konservera päron, mynta päron för att vara exakt.
Ja det kanske låter dumt men har man ett brinnande intresse för matlagning så har man. Alltid roligt att prova på något nytt och liksom famla fram i ovissheten om vad fasen man sysslar med, men nu står burken i ugnen tillslut så här följer min guide till:
Konserverade myntapäron
Du behöver:
3-4 mogna fasta päron, lämpligen Conference
6 dl vatten
4 dl strösocker
8-10 kvistar mynta
Ev. några droppa grön hushållsfärg
Gör så här:
Hacka och krossa myntan. Häll vattnet i en kastrull och häll i socker, mynta och 1-3 droppar grön hushållsfärg. Den gröna färgen är bara för det estetiskta. Låt koka i ca 10 minuter under lock.
Skala päronen, ta bort skaft och fnas och dela dem på längden. Gröp ur kärnhuset. Lägg ner päronhalvorna i konserveringsburken så mycket som får plats utan att pressa samman dem.
Sila lagen för att få bort myntaresterna och häll lagen i burken så det täcker päronen helt. Det måste dock finnas en 3 cm fri höjd till kanten av burken.
Ställ konserveringburken i en lånpanna med en liter vatten. Burken får inte vara i kontakt med kanten av pannan, eller en annan burk om man konserverar mer än en burk.
Ställ in i ugnen på den nedersta falsen och temperaturen på 100-120 grader. Låt locket vara öppet men liggande över burken som på bilden. Konserveringstiden är allt från en halvtimme till 3-4 timmar beroende på hur hårda päronen var och hur stor burk som du använt.
När burken
burken och förslut burken omgående utan att öppna den för att kontrollera mjukheten på päronen. När glasburkarna sedan svalnar bildas ett undertryck i burken vilket gör att locket sugs fast mot glasburken och päronen håller sig färska i flera år.
Självfallet kunde jag inte bara konservera päron utan att prova ett par så jag passade på att koka de bitar som inte rymdes i burken med lagen som blev över i ca 15 minuter. Smakade sött och friskt tillsammans med ett par kulor vaniljglass :)
Nästa projekt? Ja du det har med den här saken att
De flesta antingen vet eller kan gissa sig till vad den är till för men jag tror inte att alla har koll på vad den kallas. Hade aldrig hört namnet själv förut men kan tänka mig att det har varit med i ett eller annat korsord. Bonuspoäng till dom som vet vad den kallas för, utan att fuska och googla upp det på nätet :-P
Nä, nu får det vara nog. Det blev ett betydligt längre förstainlägg än vad jag hade tänkt mig, kan förstå varför det blivit så populärt.
5 kommentarer:
Jag skulle gissa på destillations..butelj? Men jag ska fundera en stund.. Så irriterande!! JAG borde veta vad de heter..
Jo, lite mer bär blir det om jag lyckas hålla alla glupska skator borta.
Myntapäron, det såg i alla fall gott ut.
Välkommen in i bloggvärlden ;)
Så nu är du också ansluten till bloggvärlden. Trevligt för oss som vill läsa!
Jag vet nog vad det är, kommer inte på namnet - men det är i stort sätt en fragment granat för att måla en garderob i en röd/rosa dimma. Snyggt första inlägg; informativt, bilder (alltid tevligt) och med god svenska. Det alltid trevligt att ventilera hatet över världen i allmänhet på ett intet ont anande Internet som med skräckblandad förtjusning följer utvecklingen rakt ner i det djupa kalla mörkret. Just the way we like it.
en sån man kan göra svartvinbärs vin i :)
i korken har man ett rör som går ner i flaskan...
en sån där jäsnings grej :)
Skicka en kommentar